Sunday, 23 October 2016

Berikut adalah komen Ahli Pembangkang Berkenaan Belanjawan 2017

Berikut adalah komen Ahli Pembangkang Berkenaan Belanjawan 2017
Persiden PKR dan Ahli Parlimen Permatang Pauh Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail:
“Sudah berapa kali pembentangan belanjawan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan ‘lari’ dari menjawab isu 1MDB.”
Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dan Ahli Parlimen Pagoh Tan Sri Muhyiddin Yassin:
“Bagaimana dia nak menyelesaikan hutang-hutang dan tanggungan-tanggungan yang banyak tadi. Jadi kemungkinannya tawaran yang diberi itu amat sedikit kerana keupayaan kerajaan untuk menyelesaikan hutang-hutang termasuk 1MDB tidak dijelaskan.
Ahli Parlimen Kluang (DAP) Liew Chin Tong: 
“Cukai syarikat akan meningkat 9 peratus dan kutipan cukai petroleum akan meningkat 24 peratus, dalam suasana di mana harga petrol tidak semestinya stabil, syarikat tidak dapat keuntungan yang mencukupi. Sasaran itu tidak optimistik dan mungkin tidak realistik.
Presiden Parti Warisan Sabah dan Ahli Parlimen Semporna Datuk Seri Shafie Apdal:
“Tiada yang baru. Pan Borneo, Sabah, bekalan elektrik, air kita sudah tahu. Apa yang baru? Bagi pandangan saya, tiada apa yang baru.
Naib Presiden PKR dan Ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah:
“Akhirnya, diumum skim Perkeso untuk pemandu teksi. Tetapi Najib juga gesa golongan B40 untuk menjadi pemandu Uber.”
Naib Presiden PKR dan Ahli Parlimen Batu Tian Chua:
“Bukannya menangani kelemahan struktur ekonomi, Najib menggunakan ucapan Bajet 2017 untuk mengejek pihak pembangkang.”
Ahli Parlimen Serdang (DAP) Ong Kian Ming:
“Saya berasa sedih untuk pelajar dan petugas universiti awam. Pemotongan untuk dua tahun berturut-turut.” – Astro Awani

KOMEN KAWEGOMO: 
1) Sangat lucu apabila membaca komen pembangkang terutama komen Tian Chua. Panjang lebar teks ucapan bajet, berpuluh-puluh perenggan teks tentang faedah kepada rakyat dan hanya satu ayat sindiran kepada pembangkang..tergamak Tian Chua menyatakan bajet kali ini hanya mengejek pembangkang..aduhh..sungguh dangkal pemikiran dia..adakah hatinya telah "kotor"?? 
Ternyata dalam kepala pembangkan hanya nampak semuanya salah di pihak kerajaan walaupun seribu kebaikan telah dilakukan kerajaan. 
inikah politik yang dikatakan benar dan murni oleh mereka..inikah matlamat perjuangan mereka...melihat tiada kebenaran walau satu pun di pihak musuh mereka. walaupun perkara yang dilakukan terang-terang  memberi manfaat dan kebaikan kepada rakyat. 
2) bajet 2017- merupakan bajet paling menyeluruh. Duit kerajaan bergerak di semua peringkat rakyat..tidak kira mereka orang susah, driver teksi, imam, bilal, siak, golongan muda, orang tua, penjawat awam, melayu, cina, india dan lain2.
mungkin disebabkan terlalu menyeluruh menyebabkan ahli pembangkan (kecuali PAS) panas punggung sehingga bertindak keluar dewan disebabkan hanya PM menyindir dengan satu ayat biasa.
3) sangat pelik..selama bertahun2 pembangkang mengeji, mengutuk dan menghina kerajaan dan PM melalui pelbagai medium, tapi dengan hanya satu sindiran yang bagi saya tidak seberapa daripada PM..membuatkan pembangkang menjerit2 seperti kerasukan, dan bertindak keluar dewan. 
Inikah wajah sebenar pembangkang di Malaysia??? ..semoga rakyat terutama generasi muda menilai perilaku mereka yang diangkat sebagai Yang Berhormat ini...
persoalannya; untuk pembangkang beragama Isalm,dimanakah adab Islam dalam perbuatan politik mereka??
bagi pembangkang bukan Islam.. dimanakah adab moral anda??


1 comment:

  1. Buat saudara punya permasalahan ekonomi: hub aki santoro,karna saya sudah membuktikan bantuan aki santoro yang berminat,hub aki santoro di nomor 0823 1294 9955, atau KLIK DI SINI

    ReplyDelete